井澤由美子の食薬ごはん Yumiko Izawa

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こんにちは、井澤由美子です

NHK(きょうの料理)(あさイチ)(趣味どきっ!)などの料理番組や、企業CM、商品開発、雑誌、書籍、イベントなどでレシピ考案と料理製作をしています。特に、体と心に寄り添った、シンプルで美味しい食養生を御提案しています。

食べ物で心と体を健やかに
私のライフワークは、体を健やかに保つシンプルな発酵食や保存食作りです。予防医学でもあるナチュラルな中医学を織り交ぜた献立作りを日々考案しています。特に50代からの(美と健康)を維持する為には、両者を組み込んだレシピが大切になってきます。食で心と体を整える事を何より得意とする中医薬膳は、身近な食材で日常に反映できる美味しい食卓です。体を温めながらおそうじをし、自然治癒力をスムースに上げる手助けを効率良く補佐します。

家庭の食医
古代中国皇帝の健康管理を一身に任されていた、一番位の高い医師は食を管理をする「食医」でした。日常の食卓を整える人は、家庭の「食医」です。旬の食材が持つ力を知ると、日々を安心して過ごす事が出来ます。シンプルで適切な食べ合わせや調理法は、次世代にも繋げたい尊い食の知識。ご家庭でも実践しやすいレシピでご紹介しています。

旬と手作りの良さを楽しむ・塩遊び
自身で「塩遊び」と称している(塩)は永遠のテーマ。「レモン塩・塩レモン」もその一つですし、発酵食の「乳酸キャベツ」や、昔ながらの梅干し、新しい作り方の「水キムチ」もその一環。どれも私にとってはシンプルな塩遊びですが、深い健康効果を得られます。四季に寄り添いながら日々考案している発酵食・保存食は私にとっては、食べられる「日記」になっています。

発酵食は健やかな長寿食
古来より世界中で作られてきた発酵食・保存食・郷土食は体を整える長寿食でした。その土地や風土と合った食材を昔ながらの作り方で育む。土地土地に根付く食とは、その環境を過ごす人間が健やかに過ごせる栄養や効能を含むものがほとんどです。先人の知恵の結晶でもある発酵食や伝統料理と向き合うことは、健やかな生き方を実現する未来と向き合うこと。腸の健やかさは免疫力に直結します、ヒポクラテス(古代ギリシャの医師)も「すべての病気は腸から始まる」と言っていますね。旬の食材で作れる発酵食は無限です。

旅好き
仕事や遊びで日本中を飛び回っています。塩造所や醸造所、畑に寄らせて頂いて作業を手伝ったり、その土地ならではの郷土食を食べ歩く事が好きです。醸造所では特に木桶に心惹かれます、生産者さんや作り手さんからの熱い思いを受け取って、その高い志を次世代にも繋げたいと思っています。

食とは心と身体を癒すもの、真の食養生は「笑顔があふれる食卓」から。

           
座右の銘
「心に通ずるものは胃を通る」

Welcome to my website — my name is Yumiko Izawa.

My job is to invent and propose new, easy-to-learn combinations of in-season food that nourishes our body. Throughout my career, I specifically focus on fermented and preserved food. By revisiting wisdom of the traditional Japanese folk therapy and Chinese food therapy, I propose delicious, healing cuisine that support happy and healthy living by harnessing the nutrition of in-season food with suitable cooking and eating styles.

I have a favorite saying — “the way to a man’s heart is through his stomach.” I have heard, in English, that this means that women can win the heart of their loved ones by cooking delicious food. But I interpret this same saying a bit differently — to make any loved one — like our kids, our parents, and our friends and colleagues — happy and nourished, we can cook delicious and thoughtful dishes.

Let me give one small and common example of how knowledge of ingredients can help us heal from illness. Suppose someone is feeling sick, and his running nose is white. This indicates that his body is cold, and thus suggests that he can recover better by eating vegetables or spices such as green onion, garlic, ginger, cinnamon, or perhaps Chinese chives. But suppose the running nose is yellow. This, in contrast, suggests that his body is hot, and thus foods that cool his body can help. Even when we are not sick, food is as vital to our health as modern medication. From daily life, it is helpful to eat in-season food because it is a way to let our body be with our natural environment.

What we eat today forms the basis of who we will be tomorrow. When we know good combinations of food, our approach to our body, and perhaps even to our future, will change.

Fermented food is a cherished tradition in Japan that increases our capacity to heal and gives energy to our body. Pickles are delicious and can be preserved for a long time, but not only that, it gives good influence on our body. Our brain and body become pleasant as we eat fermented food with good smell and lactobacillus. And when we learn the joy of nourishing our body, we fall in love with fermented food. Our home has a shelf that is full of fermented and preserved food, and our family is in love with them.

I have also learned that food is vital for good thoughts. Yes, our mouth is virtually an entrance into our intestines. Studies suggest that healthy intestines are crucial for both brain functioning and beauty. By having various kinds of fermented food, let us nourish ourselves and enjoy healthy and happy living.

井澤由美子のサイン